Bevar Christiania!

Poikkesin tämän kesän road tripilläni Kööpenhaminassa ja Christianiassa. Vapaavaltio Christiania, jossa osa Tanskan laeista ei päde, oli juuri avautunut pitkään kestäneen blokkauksen jälkeen. Tanskan valtio EU:n painostuksen saattelemana on halunnut sulkea alueen ja häätää sen asukkaat. Vastaiskuna Christianialaiset päättivät sulkea normaalisti kaikille avoimen alueensa rajat mielenosoitusten yhteydessä.

Olen erittäin pettynyt Tanskan suunnan muutokseen Christianian suhteen, sillä Christiania on mielestäni ihanteellinen kaupunkiasumisen muoto. Mennessäni alueelle ensimmäisenä vastaan tunki rehottava kasvillisuus, lukemattomat graffitit ja jazz. Pian löysin itseni rap-konsertista ja myöhemmin pääsin tanssahtelemaan ruotsalaisen reggaen tahtiin. Juttelin asukkaiden kanssa ja nautin ympäriinsä vilistävien koirien vapaudesta. Jokaisessa talossa on jotakin uniikkia ja mielenkiintoista. Jos seinään ei ole maalattu kukkia, pihalla on valtavasti kukkia tai jos mitä erikoisemmat polkupyörät eivät vangitse katsetta, sen saattaa tehdä suuri peltieläin. Koko alue on autoton vähäistä huoltoliikennettä lukuunottamatta. Roska-autotkin ovat huomattavasti piristävämpiä, cleaning is sexy- graffiteineen. En ymmärrä miksi Christiania pitäisi sulkea. Siksikö, että se onnistuu todistamaan, ettei harmaiden miesten johtama yhteiskunta ole ainoa vaihtoehto? Siksikö, että sen epäkaupallinen kulttuuritoiminta uhkaa meille uskoteltua totuutta talouden laeista?

Ghettous, johon useat mielellään vetoavat ei yksinkertaisesti kuvaa Christianiaa. Kaunis luonto, leppoisa tunnelma ja yhteistoiminta, jossa lapset ja koirat pyörivät mukana ovat tunnusomaisinta Christianiaa. Ympärillä on kaiken lisäksi graffitein koristeltu aita, joten vahingossa alueelle ei ajaudu, jos sitä pelkää. Vaikka eivätpä tanskalaiset tunnu pelkäävän. Ihmisiä kulkee alueen halki juoksulenkillä, työmatkalla tai he poikkeavat ostamaan luomuvihanneksia ja nauttimaan kulttuuritarjonnasta. Suora demokratia ja mahdollisuus oikeasti osallistua yhteisön toimintaan innostaa asukkaita kantamaan vastuunsa alueestaan. Kieltämättä mieleen juolahtaa kysymys, miksi emme muuallakin toimisi näin. Ehkä siksi, ettei se vain sovi harmaille miehille.

Christiania muistuttaa kokonaisuudessaan taidegalleriaa graffiteineen, veistoksineen ja mosaiikkeineen.

Miksei tällaisia rauhantaloja voisi olla muuallakin?

Christianian puna-keltaista symbolia löytyy niin liikennemerkeistä, vaatteista kuin rakennuksistakin.

Koiratkin liikkuvat kätevästi autotta.

Kategoria(t): Graffitit, Kaupunkisuunnittelu, Liikenne, Polkupyörät, Reissut. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Bevar Christiania!

  1. Raakaruokailuun hurahtanut herkkusuu :) sanoo:

    Ei liity tämän kirjoituksen aiheeseen, mutta bongasin entisestä porkkana ja punajuuri -blogistasi taatelimakeisten ohjeen. Pakko laittaa purkka suuhun, etten mene juosten jääkaapille hakemaan niitä lisää. Kiitos ohjeesta. Toivottavasti näitä löytyy lisää!

Jätä kommentti